Řez révy vinné: Jak na správný zimní řez

Proč je zimní řez důležitý? Zimní řez révy vinné je klíčový pro zdraví rostliny a kvalitu sklizně. Pomáhá regulovat růst, podporuje vývoj silných plodonosných výhonů a zabraňuje přehoustlé koruně, která by mohla snižovat kvalitu hroznů.

Kdy provést řez? Ideální doba pro zimní řez je od prosince do března, kdy je réva v klidovém období. Důležité je provést řez před zahájením vegetace, tedy předtím než réva začne pouštět mízu - brečet.

1. Příprava na řez

  Jaké nástroje budeme potřebovat?

    • Zahradnické nůžky: Můžete použít klasické nůžky nebo ve variantě aku. Volba závisí na tom, co vám vyhovuje a také zda stříháte jednu nebo tisíc hlav. Aku nůžky mají výhodu, že zvládnete ustřihnout i velmi silnou větev téměř bez námahy. Výhoda klasických zase spočívá v tom, že jsou lehčí a řez s nimi je přesnější.
    • Prořezávací pila: Mezi odborníky je velmi diskutované téma, zda pila k révě patří. Za nás je lepší pilu nepoužívat, nicméně může se stát, že budete potřebovat uříznout silnější výhon, na který nůžky stačit nebudou, takže je dobré být připraven.
    • Stromový balzám nebo štěpařský vosk: Každou ránu, která má v průměru více než půl centimetru byste měli zamazat balzámem nebo voskem. Zabraňuje to následnému šíření chorob a dalších patogenů.

 

2. Postup při řezu v klasickém vedení révy

 Druh řezu vždy záleží na tom, co od révy očekáváme a také v jakém místě ji máme. Je důležité si před řezem říci, zda chceme spíše více hroznů nebo zda je chceme kvalitnější. A nebo, zda jen chceme, aby nám réva obrostla zahradní pergolu. My si zde ukážeme jednoduchý postup, jak to zvládne každý.

  1. Identifikujte hlavní tažeň pro letošní rok– vybírejte silné, zdravé jednoleté výhony. Výhony by měly také být, co nejblíže hlavě révy a měly by směřovat tak, kam chcete révu vést.
  2. Vyberte si záložní očko - čípek - při řezu révy je důležité myslet i na další roky. Vždy si vyberte 2-3 očka, která jsou optimálně pod hlavním tažněm. Z těchto oček budete vybírat hlavní tažeň příští rok.
  3. Odstraňte staré a nemocné dřevo – eliminujte suché, špatně rostoucí nebo poškozené větve.
  4. Ponechte 4-6 oček na letorostu – u kratšího řezu, u delšího můžete ponechat více očí podle odrůdy.
  5. Stříhejte pod správným úhlem – řez veďte lehce šikmo nad okem. Jde o to, aby při brečení révy, stékala míza mimo očko
  6. Zkontrolujte výsledek – réva by měla mít vzdušnou strukturu a rovnoměrné rozmístění výhonů

 

 

3. Nejčastější chyby při řezu

  • Příliš agresivní řez, který oslabí rostlinu - každý řez je dobré si rozmyslet, zda není zbytečný nebo příliš velký
  • Nedostatečné odstranění starého dřeva - pokud necháte staré dřevo na révě, tak bude překážet a brát sílu novým výhonům a zároveň mohou zůstat na starém dřevě zbytky chorob a škůdců.
  • Nepravidelný řez každý rok, což vede k přehoustlé koruně - asi nejčastější chyba. Pokud chcete úrodu a aby se Vaší révě dařilo, tak je nutné provádět řez pravidelně. Stačí vynechat jeden rok a může trvat několik let než se réva vrátí zpět do plné síly.